Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια

Σκοπός των υπηρεσιών των Γενικών Αρχείων του Κράτους

α) Η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, μικροφωτογράφηση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της χώρας και η διάθεση προς μελέτη όλων των δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, εγγράφων και χειρογράφων, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή του ελληνικού κράτους.

β) Η επισήμανση και απογραφή των εχόντων ιστορικό ενδιαφέρον δημόσιων αρχείων, η επιλογή και εισαγωγή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η προετοιμασία για τη διάθεση στους μελετητές.

γ) Η συνεργασία με τις αρχές της Εκκλησίας, των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών ιδρυμάτων και άλλων θρησκευτικών φορέων για τη διάσωση του αρχειακού υλικού.

δ) Η συνεργασία με τους κατόχους ιδιωτικών αρχείων, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

ε) Η εποπτεία των ειδικών αρχείων του άρθρου 39.
στ) Η έκδοση δημοσιευμάτων (περιοδικών και αυτοτελών), που εξυπηρετούν τη γνώση των ιστορικών πηγών της χώρας.

ζ) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

η) Ο εμπλουτισμός με αγορά ή αποδοχή δωρεάς αρχειακού υλικού από τους κατόχους τους και ομοιοτύπων αρχειακού υλικού που βρίσκονται σε ξένα κράτη ή οργανισμούς.

Άρθρο 9 ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και άλλες διατάξεις"

Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών, Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Αρκαδίας, Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων: οργάνωση διημερίδας με θέμα "Η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στην Πελοπόννησο, όπως προκύπτει από τα αρχεία των Γ.Α.Κ. νομών Πελοποννήσου και τα αρχεία άλλων φορέων"
4-5 Οκτωβρίου 2013, Τρίπολη, Κεντρικό Αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.
Πρόγραμμα >>
Στις 19 - 21 Σεπτεμβρίου του 2003 και σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης και την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, τα Γ.Α.Κ. Αρκαδίας οργάνωσαν Ιστορικό Συμπόσιο με θέμα τους Νεομάρτυρες Πελοποννήσου, στη μνήμη του Νεομάρτυρα Δημητρίου. Το Μάρτιο του 2008, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η έκδοση Νεομάρτυρες Πελοποννήσου. Πρακτικά Ιστορικού Συμποσίου.

Εκδόσεις

Νεομάρτυρες Πελοποννήσου. Πρακτικά Ιστορικού Συμποσίου, Τρίπολη, 2009.

Ενημερωτικό φυλλάδιο για τα Γ.Α.Κ. Αρκαδίας, Τρίπολη, 2009 >>
Δημοσιεύσεις προσωπικού Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Αρκαδίας

Ιωάννης Γεωργούλη (προϊστάμενος των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Αρκαδίας), Σωτήριος Ραπτόπουλος (Αρχαιολόγος του Α.Ι.Π.Σ.), «Εκ των εκδηλώσεων της κοινής γνώμης υπέρ του καταδικασθέντος εις θάνατον εν Κύπρω Καραολή», περιοδική έκδοση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Πελοποννησιακών Σπουδών (Α.Ι.Π.Σ.) ,"OPUSCULA PELOPONNESIACA", Τεύχος 10, Μάιος 2014

Περίληψη: Αναφέρεται στις διαδηλώσεις των μαθητών και Σπουδαστών της Τρίπολης το 1955, που εντάσσονταν στο κίνημα συμπαράστασης στον κυπριακό αγώνα κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Η μελέτη τεκμηριώνεται μέσα από έγγραφα της Νομαρχίας Αρκαδίας και της Χωροφυλακής τα οποία φυλάσσονται στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Αρκαδίας.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Τοπική Ιστορία: Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, 9 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου 2011
Εισηγήσεις: Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ιστορικός, μεταπτυχιακός φοιτητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Πρόγραμμα συναντήσεων  Αφίσα

Τα αρχεία στη λογοτεχνία. Περιπλάνηση στο έργο του Θανάση Βαλτινού, 19 Δεκεμβρίου 2012 >>
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη σχέση αρχείων και λογοτεχνίας καθώς και αρχείων και κινηματογράφου. Τη συζήτηση άνοιξε ο ιστορικός Βασίλης Σιακωτός, προβλήθηκε η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για τον Θανάση Βαλτινό και ακολούθησε συζήτηση του συγγραφέα και του σκηνοθέτη με το κοινό.

Νεοελληνική παραδοσιακή γεφυροποιία ήτοι το χτίσιμο ενός πετρογέφυρου, 4 Απριλίου 2012 >>
Ο αρχιτέκτων Δρ. Αργύρης Πετρονώτης παρουσίασε τη μελέτη του πάνω στη νεοελληνική παραδοσιακή γεφυοποιία.

Εκδηλώσεις άλλων φορέων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των Γ.Α.Κ. Αρκαδίας

Όμιλος για τη Μελέτη της Ιστορίας και της Κοινωνίας, εδήλωση - συζήτηση "[Επ]ανακαλύπτοντας την Ελληνική Επανάσταση: Ιστοριογραφικές διαμάχες και δημόσια ιστορία ", 24 Μαρτίου 2012

Αφίσα >>

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το προσωπικό του Αρχείου, ύστερα από συνεννόηση με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεναγεί και ενημερώνει τους μαθητές για το περιεχόμενο των Αρχείων και τησημασία τους για την ιστορική έρευνα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ